Pomimo tego, że patelnia jest zdecydowanie najpopularniejszym rodzajem naczynia wykorzystywanego w kuchni, to jednak jej poprawne wybieranie sprawia wielu kucharzom spore trudności. Warto więc wiedzieć, czym powinny cechować się dobrej klasy patelnie z pokrywką, aby idealnie pasowały do posiadanych potrzeb.

Wybieramy rodzaj patelni

Podstawą podczas wybierania patelni jest określenie tego, jaki jej rodzaj się potrzebuje. Na rynku znaleźć można patelnie głębokie, grillowe, specjalne modele do jajek lub ryb, a nawet takie, które przeznaczone są do klusek lub naleśników. Określenie tego, co będzie się na niej przygotowywało, pomoże w dużej mierze zawęzić wybór.
Rzecz jasna zakupić można także klasyczne uniwersalne patelnie, które charakteryzować się będą niewysokimi brzegami oraz spłaszczonym dnem. Idealnie sprawdzą się one do przygotowywania wielu potraw.

Z jakiego powinna być wykonana materiału?

Kolejną bardzo ważną sprawą jest wybranie właściwego materiału, z którego patelnia będzie wykonana. Wiedzieć bowiem trzeba, że konkretne tworzywa charakteryzują się nieco innymi parametrami i sposobem smażenia.
Bardzo popularna jest patelnia aluminiowa, która bardzo szybko się nagrzewa, lecz jednocześnie szybko stygnie. Jest lekka, odporna na uszkodzenia, a także łatwa do mycia.
Jeśli szukamy patelni wyjątkowo trwałej, która będzie odporna na zarysowania, polecane jest wybranie modelu stalowego. Minusem tej patelni jest jednak dość duża waga.
Bardzo dobrym wyborem będzie patelnia żeliwna, która jest niezwykle trwała, a także długo zatrzymuje ciepło. Co więcej, patelnia żeliwna może być wykorzystywana w naprawdę wysokich temperaturach, a dodatkowo można na niej smażyć właściwie wszystko.

Czytaj również  Jak wybrać dobre noże kuchenne?

Czym powinna charakteryzować się pokrywka patelni?

Integralnym elementem każdej wysokiej jakości patelni jest specjalna pokrywka. Powinna być ona idealnie dopasowana swoim rozmiarem do patelni, aby szczelnie do niej przylegać. Dzięki temu skraplający się tłuszcz lub woda będą z powrotem trafiać do potrawy i nie będą brudzić kuchenki.
Inną bardzo ważną funkcją pokrywki jest umożliwienie odpowiedniej cyrkulacji powietrza wewnątrz patelni. Kluczowe w tym wypadku jest posiadanie przez nią specjalnych otworów, którymi para będzie mogła swobodnie się wydostawać.
Na jaki materiał wykonania należy się zdecydować? Najlepsze są pokrywki zrobione z żaroodpornego szkła oraz ze stali. Co bardzo ważne, zwrócić należy uwagę, aby uchwyt pokrywki był odporny na nagrzewanie się, co pozwoli uniknąć przykrego poparzenia.

Jak wybrać dobrą rączkę patelni?

Ostatnim elementem dobrej patelni jest jej rączka. Uchwyt ma przede wszystkim kluczowe znaczenie dla komfortu przenoszenia patelni, lecz w dużym stopniu wpływa także na bezpieczeństwo jej użytkowania. Stabilny i pewny chwyt zapobiega przypadkowemu upuszczeniu patelni, co mogłoby być naprawdę niebezpiecznym wypadkiem, gdyby zdarzyło się to podczas smażenia na niej jedzenia.