Kuchnia powinna być wyposażona w liczne talerze, garnki czy też patelnie, lecz nie da się ukryć, że zdecydowanie najważniejszym elementem są noże. Co jednak bardzo ciekawe, pomimo tego że noże kuchenne mają tak olbrzymie znaczenie, zaskakująco mało osób wie, jak się je powinno wybierać. Na co zatem trzeba zwracać uwagę, gdy będzie się kupowało noże do kuchni? Jakim ich cechom trzeba się przyjrzeć, aby wybrane noże charakteryzowały się wysoką jakością i trwałością?

Dlaczego kuchenne noże są tak ważne?

Od czego trzeba zacząć poszukiwanie dobrego noża do kuchni? Zanim przejdzie się do analizy poszczególnych cech technicznych, trzeba się najpierw dowiedzieć, z jakiego powodu to właśnie one są tak ważne. Poznanie znaczenia noży w kuchni pozwoli lepiej je dobrać.
Jak się okazuje, nóż to absolutna podstawa każdej kuchni. Bez nich nie da się przygotować żadnej poważniejszej potrawy. Co ciekawe, zasada ta tyczy się nie tylko zawodowych kucharzy, którzy zajmują się gotowaniem profesjonalnie, lecz także tych domowych, całkowicie amatorskich.

Czy cena ma znaczenie?

Kolejna bardzo ważna sprawa, o której trzeba się nieco więcej dowiedzieć przed udaniem się po nowe noże kuchenne, to czy cena w ich wypadku faktycznie jest tak istotna. Bardzo często można bowiem usłyszeć, że dobrej jakości noże muszą kosztować naprawdę dużo pieniędzy. Czy tak faktycznie jest i nie da się kupić dobrych jakościowo noży, nie płacąc za nie kilku tysięcy złotych?
Przeglądając ofertę noży, bez większego trudu można znaleźć modele, które kosztują małą fortunę. Powstaje więc wtedy pytanie, czy faktycznie kupując je, będzie się miało nóż znacznie lepszy od noża tańszego? Jak się okazuje, takie noże faktycznie są doskonałej jakości, lecz żeby dostrzec wszystkie ich zalety, trzeba zajmować się gotowaniem zawodowo. Do zwykłej kuchni, z której korzystać będzie amator, wysokiej jakości, lecz nie najdroższe noże, będą absolutnie wystarczające.

Czytaj również  Nowoczesne zabudowy tarasów – poznaj ich zalety i funkcjonalność

Czym charakteryzują się wysokiej jakości noże?

Czy da się na pierwszy rzut oka poznać nóż, który jest dobrze wykonany i warto go kupić? Oczywiście tak i wcale nie trzeba mieć ogromnego doświadczenia, aby móc takie niuanse dostrzegać. Chodzi w tym wypadku po prostu o twardość noża. Na opakowaniu powinna być taka informacja zawarta. Dobry nóż musi mieć twardość powyżej 50 HRC. Jeśli po wzięciu go w rękę i lekkim naprężeniu wyraźnie wygina się na boki, lepiej go nie kupować.
Bardzo wiele o jakości noża jest w stanie powiedzieć także prosty test cięcia. Nóż powinien ciąć właściwie sam, a ręka służyć tylko do wskazywania miejsca cięcia. Taki test powinno się wykonywać na czymś twardym np. na ziemniaku.
Ostatnią sprawą, której trzeba się bliżej przyjrzeć, jest wyważenie noża. Co więcej, jego uchwyt powinien stabilnie i pewnie leżeć w dłoni. Wszystko to przekłada się na wygodę, pewność, ale także bezpieczeństwo korzystania z tego narzędzia. Często polecane są także noże, które posiadają odpowiednie wyprofilowanie zabezpieczające przed skaleczeniem.