Jeszcze do niedawna uważano powszechnie, że ryby nie należy jeść nożem. I choć istnieją specjalne noże do ryb, to jedzono je dwoma widelcami. Zwyczaj ten jednak zarzucono, a jeżeli ryby trafiają na stół, nikogo nie dziwi widok noży do nich. Jednak nie każdy tak do końca wie, jak prawidłowo jeść rybę, więc przyda się krótkie wyjaśnienie, do czego służy  nóż do ryby, a do czego widelec?

Od ogona czy od głowy?

Ryba to nie kotlet, a więc nie kroimy jej na porcje, które nabieramy do ust. Zamiast tego wydłubujemy mniejsze kawałki widelcem, a nóż do ryby służy podczas tej czynności przede wszystkim od oddzielania ości od smakowitego mięsa. Nim jednak do tego dojdzie, należy użyć nożna, aby rozciąć rybę wzdłuż brzucha (po uprzednim usunięciu płetw – jeżeli są), a następnie zdejmujemy skórę, nawijając ją na nóż do ryby, a widelec pomaga w tej operacji. Wiele osób dzieli następnie rybę na dwie połowy, jednak nie jest to konieczne. Należy teraz odczepiać mięso od kręgosłupa, używając do tego noża, a widelcem przytrzymując rybę, aby nie ślizgała się po talerzu. Gdy płaty mięsa zostaną zjedzone z jednej strony, należy obrócić rybę i kontynuować z drugiej strony.

Czytaj również  Co to znaczy, że sztućce są platerowane srebrem?

Odpadki rzecz ważna

Przy konsumowaniu ryby powstaje wiele odpadków, dlatego też w restauracji powinien być podawany wraz z rybą dodatkowy talerzyk, na który przełoży się usunięte płetwy (w czym pomoże  nóż do ryby), skórę oraz większe ości. Mniejsze odkładamy na bok talerza, z którego jemy. Zalecane jest delikatne wysunięcie ich ustami na widelec, jeśli jednak nie jest to możliwe, np. w sytuacji, gdy ość utknęła na języku lub między zębami,  należy zasłonić usta serwetką i wówczas można pomóc sobie palcami.

Skąd wziąć odpowiednie sztućce do ryb?

Nie każdy ma w domu widelec i nóż do ryby, jednak zasady savoir-vivre zezwalają na dwa rozwiązania w takiej sytuacji. Można zjeść rybę za pomocą zwykłego noża i widelca lub tez przy użyciu dwóch widelców. Jednak można nabyć bez problemu specjalny  nóż do ryby, zarówno  w sklepach internetowych, jak i zwykłych, które prowadzą sprzedaż sztućców. Noże do ryb ma ostrze szerokie i raczej tępe, co pomaga w oddzielaniu mięsa od ości.

Warto mieć specjalne sztućce od ryb, zwłaszcza, jeśli zaprasza się gości na obiady. Prawidłowe używanie sztućców do ryb jest nie tylko eleganckie, ale również i znacznie uprzyjemni proces spożywania, eliminując ryzyko zjedzenia ości.